Równowaga pomiędzy życiem zawodowym a prywatnym

Wielu kobietom sporo czasu zajmuje myślenie o tym, jak pogodzić życie zawodowe z prywatnym. Zastanawiamy się jak jednocześnie dbać o rodzinę i dom, pracując zawodowo i próbując zaspokajać swoje ambicje i potrzeby samorealizacji. W praktyce przypominać to może próbę zostania superbohaterką, ekonomicznie zarządzającą swoim czasem, emocjami, zdrowiem, a nawet myślami. Z obserwacji i rozmów z kobietami wynika, że o ile samo godzenie różnych zobowiązań czy planów jest możliwe, o tyle ustalenie i wdrażanie ścisłych norm czasowych, które powinno się poświęcać na poszczególne aktywności, już nie. Każda kobieta potrzebuje odnaleźć indywidualny rytm działania i wewnętrzną równowagę związaną z poczuciem dobrego wywiązywania się ze swoich zadań. Pierwszym krokiem do tego, może być uświadomienie sobie wartości, którymi się kieruję i na ich podstawie ustalam priorytety. Choć zdania są podzielone co do możliwości pełnego osiągnięcia tzw. work-life balance, w jakimś stopniu można nauczyć się regulowania swoją energią i czasem dzięki świadomości, kiedy potrzebuję działać mniej lub bardziej intensywnie.

Brak komentarzy.