Biolog, nauczyciel, pedagog, wykładowca, specjalista, ekspert, recenzent, konsultant, coach, rękodzielnik, w głębi siebie humanista, przyrodnik…
Z wykształcenia nauczyciel biologii, dr nauk humanistycznych w zakresie pedagogiki. Wieloletni nauczyciel akademicki w Akademii Podlaskiej w Siedlcach (lata 1994-2009), adiunkt w Zakładzie Edukacji Biologicznej i Ochrony Przyrody. Dydaktyk biologii, przyrody i edukacji ekologicznej, opiekun praktyk pedagogicznych dla studentów specjalności nauczycielskiej; promotor prac magisterskich i licencjackich.
Absolwentka studiów podyplomowych Wspomagania Dzieci z Problemami Rozwojowymi (UW); Coaching i Mentoring w Edukacji i Organizacjach Społecznych (WSP TWP i Akademia Szkoleń i Coachingu Adeptus); kursu kwalifikacyjnego dla oświatowej kadry kierowniczej z organizacji i zarządzania oświatą (MSCDN) oraz szkolenia dla animatorów rozwoju edukacji w ramach projektu „Kompleksowe wspomaganie szkół”.
Od 2009 zatrudniona jako specjalista ds. badań pedagogicznych w Mazowieckim Samorządowym Centrum Doskonalenia Nauczycieli Wydział w Warszawie.
Specjalizuje się w czterech dziedzinach: ewaluacji, coachingu, dydaktyce i … rękodziele.
Przygotowuje programy szkoleń, materiały edukacyjne (projekty ewaluacji, narzędzia badawcze, raporty) oraz prowadzi szkolenia w zakresie ewaluacji wewnętrznej i warsztatu pracy nauczyciela. Prowadzi coaching indywidualny (life coaching) dla osób szukających nowych możliwości rozwoju osobistego.

Poza pracą zawodową dużo czasu poświęca na tworzenie rękodzieła, szczególnie biżuterii koralikowej (technika beading), szydełkowe ozdoby choinkowe, filcowe zabawki (filcowanie na sucho), haft krzyżykowy, wiklina papierowa.